Jaki wybrać tort na komunię?

Komunia to jeden z ważniejszych dni w życiu dziecka. Ten dzień chcemy przeżyć w gronie rodziny i znajomych. Większość z nas chce w tym dniu urządzić eleganckie przyjęcie, więc staramy się o każdy szczegół.

 

Czym się kierować wybierając tort na komunię?

Niektórzy planują przyjęcie komunijne urządzić w domu, inni w restauracji, ale wszyscy chcą, by był to wyjątkowy dzień. Wszystkim zależy, aby uroczystość była idealnie zorganizowana, zwracamy uwagę na wystrój sali, dekoracje oraz menu. Bardzo ważnym momentem w trakcie przyjęcia jest podanie tortu. Tort powinien być wyjątkowy nie tylko pod względem smakowym, ale i wizualnym. Dokonanie wyboru tortu tak, aby był piękny i wykwintny, to nie lada wyzwanie. Zastanawiamy się nad jego wielkością, kształtem oraz smakiem. Te wszystkie rzeczy powinny być uzależnione od ilości gości, ich upodobań i gustów smakowych. Chcemy, aby tort pięknie się prezentował, ale i doskonale smakował. Zazwyczaj wybierane są lekkie torty śmietankowe, ozdabiane owocami, często serwowane są też torty czekoladowe lub orzechowe. Wybór smaków zależy od cukierni, w której go zamówimy.   

       

Jaki wygląd powinien mieć tort komunijny?

Jednym z kryteriów wyboru tortu jest jego kształt. Tort na komunię powinien mieć piękny wygląd, tak aby oczarował gości. Jeżeli wybierzemy tort w pracowni cukierniczej z Pruszkowa, otrzymamy produkt najwyższej jakości pod względem smakowym i wizualnym. Mamy do wyboru klasyczny okrągły jednopiętrowy lub dwupiętrowy tort albo oryginalny i artystyczny. Coraz częściej wybierane są wypieki w kształcie otwartej księgi, kielicha, anioła z ciekawymi zdobieniami. Wśród dekoracji tortu królują ozdoby z lukru plastycznego, jadalne kwiaty albo owoce. Ostatnio wykorzystywane są również figurki, opłatki lub toppery, które stanowią ważną część dekoracji i sprawiają, że ciasto będzie wyjątkowe. Wybór kształtu i dekoracji często zależy też od tego, czy jest to tort dla chłopca, czy dziewczynki. W tym zakresie możemy poradzić się eksperta w dziedzinie cukiernictwa, który miał okazję wykonać wiele tortów.