Jak przechowywać torty z cukierni?

Często zdarza się, że klienci odbierają torty lub inne ciasta z cukierni o wczesnych godzinach i muszą on przetrwać w dobrej kondycji do przybycia gości. Wtedy pojawia się pytanie, jak przechować ciasto, aby nie straciło swoich walorów smakowych i pięknego wyglądu? Przede wszystkim należy go zabezpieczyć na czas transportu, a w domu przechowywać w chłodnym miejscu.

Zabezpieczenie na czas transportu

Odbiór zamówionego tortu z cukierni wiąże się z koniecznością przetransportowania go do domu lub miejsca, w którym odbywać się będzie uroczystość. Aby ciasto nie straciło swojego kształtu, a dekoracje nie uległy uszkodzeniu należy je przewieźć w odpowiednich warunkach. Tort powinien być postawiony w samochodzie na płaskiej powierzchni na przykład bagażnika lub na podłodze, a transport nie powinien zająć więcej niż godzinę. Warto również pomyśleć o unieruchomieniu pudełka, aby podczas transportu się nie przemieścił. W tym celu można wykorzystać skrzynkę lub kosz.

Gdzie przechowywać tort z cukierni?

Ciasta, a szczególnie torty należy przechowywać w lodówce, chłodni lub w pomieszczeniach, gdzie panuje niska temperatura, szczególnie w okresie letnim. Jeśli decydujemy się na włożenie tortu do lodówki to trzeba z niej wcześniej usunąć produkty, których aromat może przeniknąć do ciasta zmieniając jego smak. Mowa tutaj o intensywnych w zapachu serach, cebuli, rybie czy aromatycznej kiełbasie. Tort warto również przykryć pokrywką, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że tort nie straci swoich walorów smakowych. 

Czas ma znaczenie!

Nie bez znaczenia jest też czas przechowywania ciasta w lodówce. Torty na bazie bitej śmietany można przechowywać do sześciu godzin. Po tym czasie śmietana staje się kwaśna, a ciasto niezdatne do spożycia. Najdłużej, bo aż dwa dni można przechowywać tort na bazie świeżych owoców lub tortu z jogurtem.