Blog

tort

Gdzie lepiej sprawdzi się tort z bitą śmietaną, a gdzie z kremem?

Torty to desery na wyjątkowe okazje, które powinny cieszyć nie tylko wyjątkowym wyglądem, ale również doskonałym smakiem. Gdzie jednak lepiej sprawdzi się tort z bitą śmietaną, a w jakiej sytuacji warto zdecydować się na wariant z kremem?

Czytaj więcej

ciasteczka

Jakie ciasta wybierać na wesele?

Żadne przyjęcie weselne po prostu nie może obyć się bez słodkości, w tym przede wszystkim świeżych, wysokiej jakości ciast. Które najlepiej sprawdzą się podczas tego typu wydarzeń?

Czytaj więcej

ciasto WZ

Krótka historia ciastek W-Z

Wuzetka to ciastko tak popularne jak bezy ptysie, murzynki, torty itp. można powiedzieć, że jest kultowym smakołykiem, na stałe zapisanym w polskich cukierniach. Jest wyśmienite, ma polski smak. Wuzetka, czy jak kto woli W-Z, to już tradycja. Ciastka pieczone na różne sposoby, są rewelacyjne i rozpływają się w ustach. To zasługa nie tylko kremu, ale i ciasta.

Czytaj więcej

jagodzianki

Kiedy jest sezon na jagodzianki?

Jagodzianki to wypieki, które uwielbia praktycznie każdy z nas. Miłośnicy jagód i słodkich wypieków jednocześnie mogą cieszyć się smakiem wyśmienitych jagodzianek niemal przez cały rok. Jednak najsmaczniejsze są od lipca do września, kiedy trwa sezon na te pyszne owoce. W pozostałej części roku można zajadać ciasta z nadzieniem z dżemu z jagód lub marmolady.

Czytaj więcej

babeczki z owocami

Dlaczego warto kupować babeczki z owocami?

Oferta wyrobów cukierniczych bywa dziś tak szeroka, że może sprawić nie lada kłopot przy dokonywaniu zakupów. Ilość słodkości na półkach jest przecież nieproporcjonalna do zalecanej dziennej dawki cukrów i kalorii, jakiej nie powinniśmy przekraczać ze względów zdrowotnych. Warto jednak pamiętać o tym, że wyroby cukiernicze to nie tylko cukier i kalorie. Wiele z nich łączy słodki smak i sycącą treść ze zdrowymi składnikami. Bazują na tym przede wszystkim wszelkiego rodzaju słodycze z dodatkiem owoców – torty, drożdżówki, ciasta oraz babeczki. 

Czytaj więcej

nadzienie pączków

Jakie nadzienie mogą zawierać pączki?

Jest kilka tradycyjnych nadzień pączków, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Zazwyczaj są to nadzienia z konfitury, najczęściej różanej. To właśnie pączki z tego typu wnętrzem można najczęściej kupić w różnego rodzaju sklepach i to takie smakołyki królują na stołach w tłusty czwartek. Mimo że tradycyjna różana konfitura nigdy się nie nudzi, trzeba przyznać jedno ciasto na pączki, ma na tyle uniwersalny smak, że można je łączyć z bardzo wieloma nadzieniami. Ograniczanie się tylko do jednego rodzaju smaku zamyka przed nami całą gamę kulinarnych doznań. W ostatnich latach w ofercie cukierniczej pojawia się jednak coraz więcej pączków z oryginalnymi nadzieniami, które przełamują schematy i stanowią urozmaicenie dla sprawdzonych, ale może czasami przejedzonych smaków.

Czytaj więcej

bajaderki

Jak powstają bajaderki?

W cukierni nic nie może się zmarnować i właśnie dlatego powstały przepyszne słodkości zwane bajaderkami. Jak dokładnie one powstają, a także czemu zawdzięczają swoją popularność?

Czytaj więcej